Safaa uit Syrië en Huizen loopt stage bij de afdeling Cultureel Erfgoed in de gemeente Hilversum. Ze heeft in haar vorige leven 10 jaar gewerkt voor het directoraat van de oude stad Damascus. Ze was daar verantwoordelijk voor het afgeven van vergunningen voor de restauratie en reconstructie van oude gebouwen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.
Bij de gemeente Hilversum loopt Safaa mee met het kerkenproject en is ze betrokken bij de verdere ontwikkeling van een online kaart van het cultureel erfgoed in Hilversum. Ze heeft o.a. voor het kerkenproject een advies geschreven over het behoud van belangrijke architectonische en cultuurhistorische elementen bij de aanvraag voor herbestemming van een kerk.
Erfgoed in Damascus en Hilversum
Zijn de monumenten in Hilversum wel interessant genoeg voor Safaa? De meeste monumenten in Hilversum zijn meer dan 1000 jaar jonger dan de oude stad Damascus, die één van de oudste steden van de wereld is. Binnen de stadsmuren (de stad bevat 7 poorten) zitten bijzondere gebouwen zoals de Omajjadenmoskee (715 na Chr.), de Mariamitische kathedraal (635 na Chr.) en de citadel (1100 na Chr.). Hilversum is daarentegen een stad (of eigenlijk een dorp) met veel jonge monumenten uit de periode van 1850-1940. Dat maakt Hilversum niet minder interessant volgens Safaa. Het raadhuis van Hilversum van architect Dudok, landgoed Zonnestraal en de St. Vitus kerk vindt zij goede voorbeelden van mooie architectuur.
Gevlucht naar Nederland
Door de oorlog in Syrië zijn Safaa en haar man gevlucht naar Nederland. Haar man is tandtechnicus en voor hem was het makkelijker om in Nederland een baan te vinden. Het kunnen van de Nederlandse taal is voor een tandtechnicus minder belangrijk. Hij mocht in het begin in het Engels communiceren en kon via de producten (het maken van tandprotheses) laten zien wat hij kon. Als civiel ingenieur was het voor Safaa moeilijker om werk in haar vakgebied te vinden. Vooral omdat Safaa haar oude vak bij een gemeente of het Rijk wilde uitoefenen en hiervoor de Nederlandse taal en kennis van onze culturele achtergrond heel belangrijk zijn.
Integratie
Behalve het behalen van haar inburgeringsexamen en het volgen van Nederlandse lessen, heeft Safaa veel meer gedaan om zich thuis te voelen in Nederland. Via het vrouwencafé in Huizen, waar voor Corona, Marokkaanse, Turkse, Nederlandse en Syrische vrouwen kwamen, verbeterde Safaa haar taal en deed ze contacten op die hebben geleid tot de oprichting van Jude catering. Onder leiding van coördinator Karin Rienstra maken 9 Syrische vrouwen en 1 man de heerlijkste Syrische gerechten. Het vrouwencafé, de catering, een taalcoach (die als een opa voor haar dochter Leia is en nog steeds elke week komt), de kerk, het contact met de buurvrouw en de ouders van vriendinnen van haar dochter, maken dat Safaa zich nu thuisvoelt in Nederland. Wat ze mist zijn de familie, vrienden en het werk. Ook mist ze het huis met alle herinneringen en de geur van jasmijn als ze door de oude stad liep.
StartWerk Vluchtelingen
Via een vriendin van de kerk heeft Safaa de link naar de website van StartWerk Vluchtelingen gekregen en heeft zich ingeschreven. Het contact met de gemeente Hilversum was snel gelegd en de senior beleidsadviseur Cultureel Erfgoed Annette Koenders reageerde positief op de vraag of Safaa mocht meelopen. Safaa is heel blij met de kansen die haar geboden worden en Annette is tevreden. Volgens Annette mag Safaa wel wat meer durven, want ze maakt prima adviezen en ze heeft duidelijk verstand van haar vak. Met een plek met aardige mensen waar Safaa kansen krijgt, ziet de toekomst er zonnig uit voor haar.
Wil je ook kansen krijgen en heb je daarbij hulp nodig? Schrijf je in bij StartWerk Vluchtelingen en we gaan je helpen. Wil je als organisatie iets betekenen voor vluchtelingentalent en wil je hierover met StartWerk Vluchtelingen in contact komen, bel dan met Joy Carp, 06-41701842 of stuur een e-mail naar carp@startwerkvluchtelingen.nl.