info@startwerkvluchtelingen.nl    06 41 701 842

Van startbaan naar droombaan

Durf te dromen. Werk stap voor stap richting je droombaan. De droombaan is een doel. Dit doel geeft richting aan de stappen die je gaat zetten. Bekijk eerst wat je meebrengt aan kennis en ervaring en daarna wat je mist:

 • Bekijk of je Nederlands voldoet aan de eisen voor je droombaan. De eisen aan het Nederlands zijn hoger voor een jurist dan voor bijvoorbeeld een logistiek medewerker.
 • Bekijk welke diploma’s of certificaten gevraagd worden. Heb je die?
 • Bekijk of je digitale vaardigheden goed genoeg zijn voor de droombaan.
 • Vergelijk jouw werk in je moederland met werk in Nederland.

Hier zijn enkele tips:

Taal

 • Verbeter je Nederlands (naast de lessen) ook door (vrijwilligers)werk. Dit werk hoeft niet je droombaan te zijn, wel moet je veel in contact komen met Nederlandstalige mensen. Zoek werk in de omgeving waar je wilt werken. Wil je bijvoorbeeld manager van een supermarkt worden, zoek dan eerst werk als vakkenvuller in een supermarkt. Je leert de namen van de producten, hebt contact met Nederlandse klanten en leert over de werkprocessen. Zo ben je een stap dichterbij je droombaan.
 • Als je vloeiend een andere veel gevraagde taal spreekt, bijvoorbeeld Engels, Spaans of Frans, kun je kijken naar functies waar een ‘(near) native speaker’ gevraagd wordt. Undutchables is een recruiter voor internationale bedrijven die op zoek zijn naar internationals.

Diploma’s

 • Laat je hoogste buitenlandse diploma waarderen (idw.nl). Je weet dan wat je diploma in Nederland waard is. De diplomawaardering kost € 148,83. Voor inburgeraars is de diplomawaardering gratis.
 • Bekijk of je ook een Nederlands diploma kunt halen in leerwerktrajecten of duale trajecten. Leren en werken wordt gecombineerd. Je verdient vaak direct een salaris. De onderwijsinstelling helpt soms bij het vinden van een werkplek. De trajecten helpen om je vak in de Nederlandse context uit te oefenen. Een voorbeeld is het werk van een accountant. De basis van dit werk is overal hetzelfde. Alleen het werk in Nederland is net iets anders. Een accountant in Nederland heeft te maken met Nederlandse fiscale Wet- en Regelgeving en werk waarin alles digitaal gaat.
  Het voordeel van het volgen van een duaal traject is dat de werkgever weet dat je in opleiding bent en verwacht niet dat je alles al weet of kunt.

  Een 2-jarig duaal traject Accountancy (Associate degree) kun je bijvoorbeeld aan de HAN-hogeschool in Arnhem volgen. Voor een opleiding aan een HBO wordt vaak B2-niveau Nederlands gevraagd. Voor een opleiding aan een MBO (niveau 3 en 4) wordt vaak B1-niveau gevraagd.

Meeloopstage/werk

 • Door een dag mee te lopen bij een werkgever, kun je ervaren en zien of je beeld van het werk in Nederland correct is. Dat is heel verhelderend, want je ziet direct of de baan in Nederland bij je past. Helaas zijn er minder mogelijkheden om mee te lopen tijdens de corona pandemie.
 • Nog belangrijker dan een goede baan zijn goede mensen. Mensen die geloven in jou, die je kansen geven en die je willen helpen om je verder te ontwikkelen. Deze mensen/werkgevers bestaan en naar deze werkgevers gaan wij op zoek.

Wil je advies over de stappen die je kunt zetten richting je droombaan. Schrijf je dan in bij StartWerk Vluchtelingen. We hebben een online intakegesprek over je droombaan en de mogelijkheden in Nederland.

Schrijf je in

Contact

Startwerk Vluchtelingen
06 41 701 842
 06 41 701 842
info@startwerkvluchtelingen.nl

KVK: 72653671
BTW: NL001694552B27