info@startwerkvluchtelingen.nl    06 41 701 842

Digitalisering in Nederland

Dankzij de digitalisering in Nederland konden veel zaken doorgaan tijdens de lockdown. Lessen werden online gegeven, er werd meer online gewinkeld, betaald en thuisgewerkt. Videobellen kwam in plaats van fysiek contact met collega’s en cliënten. Maar ook voor de lockdown werkten we digitaal.

Voorbeelden digitalisering in bedrijven

Nederlandse bedrijven zijn in Europa voorloper op het gebied van de digitalisering van de bedrijfsvoering. Voor bijna alle bedrijfsprocessen is software ontwikkeld die helpt de processen efficiënter te maken.Voorbeelden zijn:

  • Een magazijn waar de producten barcodes hebben die gescand kunnen worden.
  • Een financiële afdeling waar met een digitaal boekhoudprogramma gewerkt wordt (bijvoorbeeld Exact).
  • Een marketingafdeling waar online bezoek aan de website geanalyseerd wordt.
  • Een app met een rooster waar personeel kan aangeven wanneer het kan werken.
Kleine bedrijven waren in 2019 minder ver met de digitalisering dan grote bedrijven. De lockdowns in 2020 en 2021 zullen naar verwachting de digitalisering van bedrijven versnellen. 
Wat betekent de digitalisering voor jou?

Je moet vaak anders werken dan dat je in je moederland gewend was. Je hoeft veel werk niet meer handmatig te doen. Dat is een voordeel, maar het werk gaat vaak wel sneller en is onpersoonlijker. Veel werk wordt gelukkig ook  automatisch gedaan. Een leidinggevende van een supermarkt kan bijvoorbeeld eenvoudig rapporten opvragen doordat producten aan de kassa gescand zijn.
Werk je op kantoor, dan gaat veel communicatie via e-mail. Vaak raakt hierdoor de inbox van de e-mail vol met zowel belangrijke als onbelangrijke e-mails. Krijg je te veel informatie, bespreek dit dan met je leidinggevende.  

Welke digitale basisvaardigheden moet je hebben?

Belangrijk is dat je de programma’s van Microsoft Office goed kent (Word, Excel, PowerPoint) en het e-mail programma dat gebruikt wordt in een bedrijf. Daarnaast gebruikt een bedrijf of een afdeling binnen een bedrijf specifieke software-systemen. Probeer bij de start van een baan deze systemen goed te leren kennen. 

Baankansen door digitalisering

Het is een voordeel bij het vinden van een baan om kennis te hebben van bepaalde systemen waarmee gewerkt wordt in bedrijven. Ze biedt Blue Road Academy voor vluchtelingentalent een training aan in het gebruik van SalesForce. SalesForce wordt gebruikt door bedrijven voor het managen van klantenrelaties. Nog belangrijker dan specifieke kennis van een software systeem is het oefenen van de algemene digitale vaardigheden. Zo heeft Google verschillende programma’s zoals gmail, docs, spreadsheets, presentaties en agenda. Die kun je gratis gebruiken. Je leert door te doen en wordt digitaal vaardiger.

Heb je hulp nodig bij het maken van een net CV met behulp van Word of wil je advies over het verbeteren van je digitale vaardigheden. Schrijf je dan in bij StartWerk Vluchtelingen.

 

Schrijf je in

Contact

Startwerk Vluchtelingen
06 41 701 842
 06 41 701 842
info@startwerkvluchtelingen.nl

KVK: 72653671
BTW: NL001694552B27