info@startwerkvluchtelingen.nl    06 41 701 842

Tips voor een sollicitatiegesprek

Gefeliciteerd je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar wat nu? Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek en welke vragen kun je verwachten? In een sollicitatiegesprek leer je elkaar kennen. In de eerste minuten wordt al bepaald of jij bij het bedrijf past. De eerste indruk die mensen in het bedrijf van je hebben is daarom belangrijk.

Een goede eerste indruk

 • Kom op tijd. Meld je ongeveer 10 minuten voor de start van het sollicitatiegesprek bij de receptie. Neem ruim de tijd om bij het bedrijf te komen. Zo weet je zeker dat je op tijd komt en voorkom je stress hierover.
 • Kleed je netjes. Kijk hierbij op de website of social media wat normaal is in het bedrijf. Let hierbij ook op de functie. Een accountant ziet er anders uit dan een bouwvakker.
 • Je houding is belangrijk. Sta en zit rechtop me je schouders naar achteren.
 • Geef een stevige handruk bij de eerste ontmoeting of een elleboog (in coronatijd). Je kijkt je gesprekspartner aan, je noemt je naam en geeft aan voor wat en wie je komt. 
 • Je mobiele telefoon zet je uit en blijft in je tas.
De vragen die je kunt verwachten

Elk sollicitatiegesprek is anders. Toch zijn er vragen die vaak gesteld worden. Hieronder zijn enkele vragen die je kunt verwachten:

 1. Heb je het een beetje kunnen vinden? Kon je het een beetje vinden? Heb je een goede reis gehad? Dit zijn voorbeelden van vragen die bij de eerste ontmoeting gesteld worden. Deze vragen kun je kort beantwoorden.
 2. Vertel eens iets over jezelf? Vertel wie je bent, hoe lang je in Nederland woont, en welke relevante ervaring en opleidingen je hebt. 
 3. Waarom wil je hier werken? Zorg dat je informatie opzoekt over het bedrijf. Bezoek de website, bekijk berichten op social media en spreek met mensen die er al werken.
 4. Wat heb je gedaan in de tijd dat je geen werk had? Geef aan dat je actief geweest bent. Je bent je land ontvlucht, je hebt Nederlands geleerd, je doet vrijwilligerswerk en je hebt online cursussen gedaan.
 5. Wat zijn je zwakke en sterke punten/eigenschappen? Je kunt niet zeggen dat je geen zwakke eigenschappen hebt. Iedereen heeft goede en slechte eigenschappen. Noem een slechte eigenschap die ook goed uitgelegd kan worden voor een bepaalde functie. Bijvoorbeeld, iemand die chaotisch is, kan vaak moeilijk werken volgens vaste regels en procedures, maar is vaak creatief. Je moet dan niet in een apotheek willen werken, maar misschien wel in een reclamebureau. 
 6. Waarom moeten wij voor jou kiezen? Hier gaat het om wie je bent en wat je kunt, gekoppeld aan wat er gevraagd wordt in de functieomschrijving.
 7. Heb je verder nog vragen? Het antwoord dat veel kandidaten van StartWerk Vluchtelingen geven is NEE, maar dat is niet de bedoeling. Schrijf verschillende vragen op een papiertje en neem die mee. Je mag er gewoon op kijken. Vraag niet de vragen die je ook op de website had kunnen vinden. Vragen die kunt stellen zijn bijvoorbeeld: Hoe groot is de afdeling waar ik misschien kom te werken? Hoe ziet een standaard dag eruit? Wat is de verdere procedure?
Oefenen van het gesprek

Als er meerdere sollicitatierondes zijn, begin je niet over het salaris in de eerste gesprekken. Dit doe je in het laatste gesprek: Dit heet het arbeidsvoorwaardengesprek. Zorg dat je het sollicitatiegesprek goed voorbereidt en oefen het gesprek met een Nederlandstalig persoon. Onthoud de namen van de mensen waarmee je een sollicitatiegesprek hebt goed en spreek ze aan met hun achternaam, bijvoorbeeld meneer Jansen of mevrouw Smit. Zeg NIET meneer Jan of mevrouw Mirjam. Dit doen kinderen soms, maar volwassenen niet.

Heel veel succes met het sollicitatiegesprek!! Bereid je goed voor, leer het bedrijf goed kennen en oefen! Wil je een sollicitatiegesprek online oefenen, dan kun jij je inschrijven bij StartWerk Vluchtelingen.

Schrijf je in

Contact

Startwerk Vluchtelingen
06 41 701 842
 06 41 701 842
info@startwerkvluchtelingen.nl

KVK: 72653671
BTW: NL001694552B27