info@startwerkvluchtelingen.nl    06 41 701 842

Máxima bezoekt Het begint met Taal

Rolmodel Koningin Máxima heeft ook Nederlands moeten leren.

Veel vluchtelingentalent ontvangt online taalcoaching via Kletsmaatjes. Vandaag (1 april) zal Koningin Máxima het Kletsmaatjes project van Het begint met Taal online bezoeken om het 1-jarig bestaan te vieren. Met Kletsmaatjes wordt wekelijks door vrijwilligers online taalcoaching gegeven aan anderstaligen. Een heel belangrijk initiatief, want tijdens de lockdown zijn er voor anderstaligen weinig mogelijkheden om contact te hebben met Nederlanders. Dat de behoefte aan taalcoaching groot is, was al vanaf het begin duidelijk. Er zijn in een jaar al 2.000 koppels gestart en de vraag blijft groot. Dat Koningin Máxima aandacht geeft aan dit initiatief is geweldig. Zij is een rolmodel voor de vele buitenlanders die in Nederland zijn komen wonen en de taal willen leren. Zij als geen ander weet hoe moeilijk Nederlands voor anderstaligen is en hoe belangrijk het is om Nederlands te kunnen spreken.

Nederlandse taal en werk

De Nederlandse taal leren is ook de grootste uitdaging voor vluchtelingentalent. Voor hoogopgeleide vluchtelingen is de uitdaging nog groter dan voor lager opgeleide vluchtelingen, want voor hen zijn de eisen hoger. Taal is nu eenmaal belangrijker in hogere functies. Voor lager opgeleide vluchtelingen is het kunnen van de Nederlandse taal ook belangrijk, maar hun werk is meestal minder talig. Op een bouwplaats of in een magazijn is het belangrijk dat je Nederlands begrijpt, maar je hoeft geen presentaties te geven of e-mails, beleidsnotities of adviezen te schrijven. Lager opgeleide vluchtelingen kunnen daarom vaak sneller aan een baan geholpen worden.

Onderschat

Vluchtelingentalent dat minder goed Nederlands spreekt, wordt vaak onderschat. Dat is jammer, want als mensen de kans krijgen om Nederlands veel te gebruiken, verbetert de taal vanzelf. Wij kijken daarom vooral naar motivatie en leerbaarheid.

Taal is een werkwoord

StartWerk Vluchtelingen heeft als doel om barrières bij het vinden van werk weg te nemen. Eigenlijk is het niet zo moeilijk. Wij koppelen vluchtelingentalent aan mooie organisaties. Wij kijken naar iemands potentie en niet waar iemand nu staat. Dus als de Nederlandse taal nog niet perfect is, hoeft dat geen belemmering te zijn. Wel zal vluchtelingentalent vaak op iets lager niveau instromen in een functie om zo de tijd te krijgen het Nederlands te verbeteren.

Kletsmaatjes

Initiatieven als Kletsmaatjes zijn heel belangrijk voor anderstaligen en niet alleen voor de taal. Door het wekelijks contact met een vrijwilliger ontstaat vaak een waardevol contact dat iemand helpt zich thuis te voelen in Nederland. Ook is het fijn om als anderstalige vragen over Nederland, Nederlanders, opleiding en werk laagdrempelig te stellen aan de taalcoach. Nederland is best een ingewikkeld land met veel regels en rare gewoonten. Iemand die je helpt je weg daarin te vinden is goud waard!

Schrijf je in

Contact

Startwerk Vluchtelingen
06 41 701 842
 06 41 701 842
info@startwerkvluchtelingen.nl

KVK: 72653671
BTW: NL001694552B27