info@startwerkvluchtelingen.nl    06 41 701 842

Wie is dat vluchtelingentalent?

De groep vluchtelingentalent is heel divers qua taal en cultuur. Toch zie ik veel gelijkenissen met Nederlanders. 

De overeenkomst tussen mensen binnen een beroepsgroep is vaak groter dan het verschil. Het mooiste is natuurlijk als een beroep of hobby uit het moederland nauw aansluit bij het beroep in Nederland. Het beroep imker is in Nederland meestal een hobby, maar wordt in veel landen als beroep uitgeoefend. De duurste en naar het schijnt ook de beste honing komt uit Jemen. Dit is een land waar nu veel vluchtelingen vandaan komen. De eerste imker moet zich nog melden bij StartWerk Vluchtelingen, maar ook imkers zijn welkom.

Ieder talent dat zich inschrijft bij StartWerk Vluchtelingen krijgt een online intake. Het is opvallend dat de docenten, ingenieurs, geologen, logistiek medewerkers, accountants, monteurs, netwerkbeheerders en ambtenaren die ik spreek zoveel lijken op hun Nederlandse vakgenoten. Hun competenties komen overeen met de mensen in hun beroepsgroep.

Specialistisch, gestandaardiseerd en digitaal

Voor wat betreft de uitoefening van een beroep zijn er vaak wel grote verschillen. Zo is het werk in Nederland specialistischer, meer gestandaardiseerd en digitaler. Zo kwam ik met een accountant uit Iran bij een woningbouwvereniging waar jaarlijks 90.000 digitale facturen automatisch verwerkt worden. Een groot verschil met haar land. Zij was gewend om als financieel controller van een grote organisatie grotendeels handmatig facturen te controleren en af te handelen.

Competenties

Het specialistisch werken in Nederland heeft als voordeel dat er grote kennis opgebouwd wordt binnen kleine gebieden. De generalistische kennis van vluchtelingentalent heeft als voordeel dat makkelijker stappen gezet kunnen worden richting een andere carrière. We kijken dan waar de competenties ook tot hun recht kunnen komen. Met de accountant uit Iran kijken we bijvoorbeeld naar een leerwerktraject (BBL-opleiding niveau 4) voor apothekersassistent. Ook voor apothekersassistent zijn de competenties: accuratesse, analytisch vermogen, integriteit en het omgaan met details belangrijk.

Type bedrijf

Naast de competenties is ook het type bedrijf belangrijk. Het moet passen. Een verkoper zijn bij de HEMA is toch net iets anders dan BMW’s verkopen. Daarnaast merk ik dat vluchtelingentalent op zoek is naar meer dan een baan. Ze zoeken een plek waar ze zich thuis voelen. Familiebedrijven zijn in die zin heel geschikt.

Ontmoet het vluchtelingentalent

Om vluchtelingentalent te laten ervaren hoe het is om met beroepsgenoten te spreken, zoekt StartWerk Vluchtelingen mensen die vrijblijvend met vluchtelingentalent (een uurtje online) willen praten over hun beroep of bedrijf. Wil je een vluchtelingentalent in jouw vakgebied verder helpen? Neem dan contact op met Joy Carp, carp@startwerkvluchtelingen.nl (06-41701842).

Schrijf je in

Contact

Startwerk Vluchtelingen
06 41 701 842
 06 41 701 842
info@startwerkvluchtelingen.nl

KVK: 72653671
BTW: NL001694552B27