info@startwerkvluchtelingen.nl    06 41 701 842

Wat is bruto en netto loon?

Hoera je hebt je eerste baan in Nederland! Je bruto loon is prima, maar van de hoogte van het loon dat je op je bankrekening gestort krijgt (netto loon), schrik je.

Bruto en netto loon

Je netto loon is veel lager door belastingen en premies die afgetrokken worden van je bruto loon:

Bruto loon
-/- Belasting overheid en premies volksverzekeringen overheid (deze loonheffing is verplicht).
/- Verplichte bijdrage voor de zorgverzekering (Zvw). Dit is een percentage van het netto loon. Dit is niet het bedrag dat je zelf per maand voor je zorgverzekering betaalt.

-/- Werknemersbijdrage aan de premie voor extra pensioen (werknemer betaalt 1/3, werkgever betaalt 2/3).
______________________________________
= Netto loon (je hebt nu voorbelasting betaald).

 
Vakantiegeld, reiskosten en heffingskortingen

Je krijgt gelukkig ook geld en kortingen. Op 1 juni krijg je vakantiegeld van het afgelopen jaar. Dat is minimaal 8% van je bruto loon en komt bovenop je bruto loon. Je vakantiegeld is een bruto bedrag en hierover betaal je belasting.
Betaalt jouw werkgever je reiskosten? Dan stort de werkgever elke maand het netto bedrag op je rekening.
De belastingdienst geeft ook kortingen (heffingskortingen) op belastingen. Bij een lager inkomen krijg je een grotere korting dan bij een hoger inkomen en iedereen die werkt, krijgt een arbeidskorting.

Belasting

Voor 1 april van elk jaar moet je ook zelf belastingaangifte doen. In die aangifte wordt gekeken naar je gehele financiële situatie: Dus niet alleen je loon, maar ook je vermogen, schulden, uitgaven (studie, zorgkosten etc.) en andere inkomsten (niet uit arbeid). De gemeente heft daarnaast ook belasting, bijvoorbeeld afvalstoffenheffing en rioolheffing. Ook heft het waterschap belasting. Heb je een auto, dan moet je wegenbelasting betalen.

Waarom betaal je zoveel belasting en premies?

Wie veel verdient, betaalt procentueel meer inkomstenbelasting dan wie weinig verdient. De werkgever int voor de overheid belastingen (inkomstenbelasting) en premies op het bruto loon. Van de belasting en premies worden (basis)voorzieningen voor alle inwoners van het land (arm en rijk) betaald. Zo krijgen alle inwoners toegang tot goed onderwijs en de gezondheidszorg. De wegen, dijken, parken en bruggen worden onderhouden en is er een basispensioen (AOW) voor iedereen boven de 67 jaar. De bijstandsuitkeringen worden met belastinggeld betaald en de huurtoeslag ook. Het betekent niet dat alle voorzieningen zoals bijvoorbeeld het onderwijs en de gezondheidszorg gratis zijn, maar wel beter betaalbaar.

Wat betekent het voor jou?

Je netto loon hangt af van de sector waar je werkt, de hoogte van je inkomen en de regelingen die de werkgever voor je treft. Zo regelen veel werkgevers extra pensioen voor werknemers (zij betalen 2/3 van de premie, jij 1/3 van de premie). Wil je precies weten wat je netto loon wordt, dan kun je aan je toekomstige werkgever een proforma loonstrook vragen. Wil je ongeveer weten wat je netto kan gaan verdienen dan kun je een bruto-netto calculator gebruiken. De inhouding Zvw moet je op JA zetten en bij Vergoeding/inhouding zet je de eventuele maandelijkse pensioenpremies en het vakantiegeld.

Schrijf je in

Contact

Startwerk Vluchtelingen
06 41 701 842
 06 41 701 842
info@startwerkvluchtelingen.nl

KVK: 72653671
BTW: NL001694552B27