info@startwerkvluchtelingen.nl    06 41 701 842

Houden Nederlanders van falafel?

Een Iraanse kennis die wilt gaan ondernemen, vroeg mij of wij Nederlanders van falafel houden. Dit zijn leuke vragen, want natuurlijk moest ik de falafel eerst proeven. 

Falafelzaak

De Iraanse Nederlander wil een falafelzaak starten en ik had de eer om zijn falafel te mogen uitproberen! De test is geslaagd (N=1). De falafel is heerlijk. Maar is er een markt voor huisgemaakte falafelgerechten? En zijn mensen bereid om te betalen voor bijvoorbeeld een wrap met falafel? En hoeveel? En wie is de concurrentie? Concurreer je met de döner kebab van de snackbar of met een vegetarische lunchroom? Lever je jouw falafel aan andere horeca-zaken of verkoop je direct aan de eindgebruiker? Dit zijn allemaal belangrijke vragen voor een beginnend ondernemer en dan heb je ook nog te maken met de Nederlandse regelgeving en de financiën.

Ondernemers zien kansen

De weg naar werk in loondienst bij een werkgever in Nederland is vaak lang. Daarom wil vluchtelingentalent vaak een eigen bedrijf beginnen. Het starten van een bedrijf als reactie op teleurstellingen op de Nederlandse arbeidsmarkt is geen goed begin. Ondernemers reageren niet op teleurstellingen, maar zien kansen. 

Wat is de behoefte van jouw markt?

Een Syrische kennis merkte dat er in de vaak afgelegen Asielzoekerscentra behoefte was aan producten uit het Midden-Oosten. Hij heeft een bestelbusje gekocht en is een lange tijd met voedingsmiddelen uit die regio langs AZC’s gereden. Nu heeft hij een winkel. Een kennis uit Azerbaijan werkte bij een keukeninstallatiebedrijf en merkte de behoefte aan goede klussers. Hij is een succesvol bouw en montage bedrijf begonnen (Artin Bouw & Montage).

Hoe begin je?
  • Begin met het werken in loondienst in de branche waar je wilt ondernemen. Zo leer je hoe het werkt in Nederlands en bouw je aan je netwerk.
  • Bekijk laagdrempelig of er behoefte is aan jouw product of dienst en of mensen ervoor willen betalen. Maak bijvoorbeeld een pagina aan op Instagram waarin je jouw Falafel verkoopt of help met klussen bij de voetbalvereniging als je een eigen klusbedrijf wilt starten. 
  • Start als subcontractor voor een groot bedrijf, bijvoorbeeld als pakketbezorger bij PostNL.
Let op!
  • Vrijwilligerswerk is goed voor het netwerk, maar slecht voor de portemonnee. Als je gratis werk doet of weinig geld vraagt, dan willen of kunnen mensen niet of weinig betalen. Stel je grenzen en geef aan dat je normaal tegen betaling het werk of product levert (noem ook de prijs).
  • Werk en geld verdienen naast de bijstand moet gemeld worden aan de gemeente.
  • Maak je eten voor de verkoop? Houd je dan aan de hygiënecode (HACCP) en de houdbaarheidsdata van de ingrediënten.

Schrijf je in

Contact

Startwerk Vluchtelingen
06 41 701 842
 06 41 701 842
info@startwerkvluchtelingen.nl

KVK: 72653671
BTW: NL001694552B27